Monday, July 30, 2007

Eίσαι 'Ο,τι Δηλώσεις!

Mια περίεργη (τουλάχιστο) ιστορία έσκασε εν μέσω θέρους σαν πέτρα στη λίμνη των εν Ελλάδι φάνς των γιαπωνέζικων anime και manga.Η ιστορία αφορά έναν (κατα τα φαινόμενα) μυθομανή σχεδιαστή, δύο εφημερίδες ("Ποντίκι" κ "΄Εθνος") που φιλοξενήσανε τα επινοημένα κατορθώματά του, τον μπαμπά της περι ού ο λόγος διάνοιας που εντελώς τυχαία έχει σημαίνουσα θέση τουλάχιστο στη μία απο τις δύο αυτές εφημερίδες,κι ένα μικρό αλλά vocal κοινό που...δέν θα ησυχάσει αν δεν αποκατασταθεί η αλήθεια!
'Οσοι έχετε υπομονή,παρακολουθείστε μια μεγάλη συζήτηση που έχει ανάψει για το θέμα στο anime.gr. Για τους υπόλοιπους, παραθέτω την πιό εμπεριστατωμένη περίληψη που βρήκα για το θέμα, δια χειρός Powerboy του animeplanet:

"Πολλοί έχουν παρομοιάσει το διαδικτυο με ένα παγκόσμιο χωριό. Και όντως υπάρχουν πολλές ομοιοτήτες με τα δικά μας χωριά. Υπάρχουν κοινότητες, ομάδες, επαγγέλματα. Όλα συζητιώνται, όλα μιλιόνται, όλα αναφέρονται. Και στο παγκόσμιο χωριό τίποτα δεν μένει για πολύ κρυφό.

Μια πολύ ενδιαφέρουσα υπόθεση στον Ελληνικό κυβερνοχώρο ήρθε να αναδείξει αυτή ακριβως την πλευρά του παγκόσμιου χωριού. Μπορεί στην Ελλάδα “να είσαι ότι δηλώσεις”, όμως στον κυβερνοχώρο οι δηλώσεις αναλύονται, συζητιώνται, διασταυρώνονται με πηγές και η αυθεντικότητά τους πιστοποιείται, ή διαψεύδεται, πολλές φορές με τρόπο αρκετά σκληρό. Το κάθε σου ψέμα, το κάθε σου βήμα, το κάθε σου λάθος έχουν αφήσει ήδη σημάδι κάπου και εάν αυτός ο κάποιος ή κάποιοι έχουν πρόσβαση στο διαδύκτιο, εάν τολμήσεις να βγείς στην δημοσιότητα και να ισχυριστείς ότι είσαι κάτι που δεν είσαι, θα μπλέξεις αρκετά άσχημα.

Πρίν από κάποιες μέρες καποιος από εμάς έκανε μια δήλωση. Δήλωσε ότι είναι μεγάλος καλλιτέχνης, ότι έμαθε Ιαπωνέζικα σε ένα χρόνο, ότι είναι δημιουργός πετυχημένων κινουμένων σχεδίων, ότι έχει πάρει διπλώματα από κορυφαία πανεπιστήμια και ότι οι δημιουργίες του έχουν γίνει ευρέως γνωστές στην Ιαπωνία και παγκοσμίως. Η δήλωσή του αυτή εκδόθηκε σε δυο μεγάλες εφημερίδες, μια σατυρική/καλλιτεχνική και μια η οποία θεωρειται από τις εγκυρότερες στην Ελλάδα. Το συγκεκριμένο άτομο είχε διασυνδέσεις στις εφημεριδες αυτές και τις χρησιμοποίησε για να προβάλλει τον εαυτό του σαν κάτι που δεν είναι. Οι δημοσιογράφοι που έγραψαν το άρθρο ή δεν έκαναν μια στοιχειώδη έρευνα για να πιστοποιήσουν την αυθεντικότητα των ισχυρισμών του ή, θεωρώντας τον “δικό τους άνθρωπο” πειστήκαν να να μην την κάνουν.

Έτσι το άρθρο δημοσιεύτηκε. Και διαβάστηκε. Και ξαναδιαβάστηκε. Το αποτέλεσμα όμως δεν ήταν το αναμενόμενο ή τουλάχιστον αυτό που ήθελε αυτός. Για μεγάλη του ατυχία, τα Ιαπωνέζικα κινούμενα σχέδια έχουν αρκετά ισχυρή διαδυκτιακή παρουσία στην Ελλάδα έχοντας ήδη δημιουργήσει τουλάχιστον τρείς κοινότητες οι οποιες αριθμούν πάνω από 2000 άτομα Πανελληνίως. Ακόμα μεγαλύτερη ατυχία για το συγκεκριμένο άτομα ήταν ότι κάποιοι από αυτούς τον είχαν γνωρίσει προσωπικά... Και η εντύπωση που τους άφησε ήταν τουλάχιστον άσχημη.

“Είναι ένα άτομο πανέξυπνο, αλλά με πολλά ψυχολογικά προβλήματα. 'Εχει τάσεις κλεπτομανίας και μυθομανίας, τις οποίες ουδέποτε μπόρεσε, και, το χειρότερο, ούτε προσπάθησε να ελέγξει. Έχει καταστρέψει φιλίες με αυτά που είπε και έκανε, και, αυτό είναι το πιο ανησυχητικό από όλα, το διασκέδαζε κιόλας.” λέει ένα μέλος της διαδυκτιακής κοινότητας εκτίμησης Ιαπωνέζικων κινουμένων σχεδίων το οποίο τον γνώρισε προσωπικά. Υπ' όψιν ότι το συγκεκριμένο άτομο είναι ο πιο ήπιος επικριτής του στο διαδύκτιο. “'Εχει δείξει τρομερά δείγματα νοημοσύνης. Αυτό που δεν έχει επιδείξει είναι ταλέντο στο σχέδιο.” λέει κάποιος άλλος από τους πρώην γνώριμούς του.

Η όλη κριτική στο διαδίκτυο σκιαγραφεί ένα άτομο με έλειψη συνείδησης, έναν “μπουρδολόγο” ο οποίος κρύβει ένα ψέμα σε δύο αλήθειες για να το κάνει πιο πειστικό, ο οποίος δεν συναισθάνεται αυτά που κάνει, ο οποίος δεν μπορεί να αποδείξει εμπράκτως κανέναν απο τους ισχυρισμούς του και αναταρράσει μια ολόκληρη κοινότητα για την πλάκα του. Μια εκτενής αναζήτηση των άρθρων του στο διαδίκτυο έδειξε ότι οι σειρές κινουμένων σχεδίων που ισχυρίστηκε ότι δημιούργησε δεν υπάρχουν, όπως επίσης δεν υπάρχει το πανεπιστήμιο στο οποίο αποφοίτησε, ούτε και τα βραβεία τα οποία υποτείθεται ότι πήρε.

Μια απόπειρα του συγκεκριμένου ατόμου να διορθώσει τα πράγματα δείχνοντας τα βραβεία τα οποία πήρε χειροτέρευσε τα πράγματα καθώς όλοι καταλάβαν ευθύς αμέσως ότι ήταν πλαστά και μάλιστα προχειροφτιαγμένα. “Μια συμβουλή” είπε ένας από τα μέλη της κοινότητας “όταν εκτυπώνεις πλαστά βραβεία, μην τα εκτυπώνεις σε απλες κόλλες A4, και μην χρησιμοποιείς γραμματοσειρές που είναι κοινές σε όλα τα προγράμματα επεξεργασίας κειμένου. Και προσπάθησε τουλάχιστο να σουλουπώσεις λίγο τα λογότυπα των εταιριών που σε βράβευσαν.”

Η διαδικτυακή ανταπόκριση στα άρθρα ήταν τρομακτική. Οι δύο εφημερίδες δέχονται κάθημερινά τηλεφωνήματα και γράμματα από μέλη της κοινότητας, ενώ κάποιος ισχυρίζεται ότι έχει ενημερώσει την Ιαπωνέζικη πρεσβεία στην Αθήνα η οποία φαίνεται να είναι αρκετά δυσαρεστημένη με αυτό που έχει συμβεί. Τα μέλη της κοινότητας προσπαθούν να αφήσουν τις, εμπεριστατωμένες απόψεις τους σχετικά με τα άρθρα στα φόρα συζητήσεων των δύο εφημερίδων όμως φιμώθηκαν άγρια απο τους υπεύθυνους, ένας εκ των οποίων υποψιάζονται ότι είναι το άτομο για το οποίο γράφτηκαν τα επίμαχα άρθρα. Απαγορεύτηκε η πρόσβαση στις διαδικτυακές τους διευθύνσεις και δεν επιτρέπεται η εγγραφή τους στο φόρουμ. Και μάλιστα σε ένα φόρουμ το οποίο, κατα τα άλλα, υπερηφανεύεται για την “δημοκρατικότητά του”.

Κάπου εδώ πρέπει να τονίσουμε ότι τα μέλη της παραπάνω διαδικτυακής κοινότητας εκτίμησης Ιαπωνέζικων κινουμένων σχεδίων δεν είναι κακόβουλα άτομα τα οποία θέλουν να “θάψουν” ένα άτομο για την πλάκα τους, ή γιατί δεν τους αρέσει, ούτε είναι άτομα ακαλλιέργητα και αμόρφωτα τα οποία θέλουν να “υποβιβάσουν τα κατορθώματα κάποιου, να του ρίξουν λάσπη, επειδή τον ζηλεύουν”. Μια σύντομη ματια στα υπόλοιπα θέματα των συζητήσεων των μελών της κοινότητας δείχνει ότι είναι άτομα καλλιεργημένα, με εξαιρετικές ικανότητες στην γραφιστική, στην λογοτεχνια και στους υπολογιστές, με αρκετές γνώσεις και ανυσηχίες, με αρκετά εκλεπτυσμένη και λεπτή αίσθηση χιούμορ και σαρκασμού, αρκετά φιλικά και ανοικτά σε άτομα με διαφορετικές ιδεολογίες, καταγωγή και απόψεις. Τα μέλη της κοινότητας μάλιστα όταν χαίρονται όταν ένας Έλληνας καλλιτέχνης διαπρέπει στο εξωτερικό και δείχνουν ευχαρίστως δείγματα της δουλειάς του. Και όμως κάτι σε όλη αυτή την ιστορία τα κέντρισε να αντιδράσουν έτσι.

Ίσως να ήταν τα καταφανή ψέμματα του ατόμου για το οποίο γράφτηκε το άρθρο, ίσως το γεγονός ότι οι δημοσιογράφοι οι οποίοι το έγραψαν δεν έκαναν ούτε μια στοιχειώδη έρευνα για να εξακριβώσουν την αλήθεια των ισχυρισμών του, ίσως το γεγονός ότι το άτομο αυτό, εξαιτίας των ψυχολογικών του προβλημάτων προκάλεσε αρκετά προβλήματα στις διαπροσωπικές σχέσεις αρκετών από τα μέλη της διαδυκτιακής κοινότητας. Ένα όμως είναι σίγουρο... Στο παγκόσμιο χωριό του κυβερνοχώρου κανείς δεν μπορεί “να είναι ότι δηλώσει” χωρίς έμπρακτες αποδείξεις. Τουλάχιστον όχι χωρίς να υποστεί σημαντικές συνέπειες."


There you have it.Πέρα απο κάποιες υπερβολές μερικών anime fans (κάτι διάβασα για ζημιά στις ελληνοιαπωνικές σχέσεις!), το πρόβλημα είναι η ελλιπής (το λέω κομψά) προσήλωση δύο επηρεαστικών εφημερίδων στη δεοντολογία που οφείλουν να υπηρετούν.Ελπίζω να καταλάβουν ότι μια επανόρθωση είναι τελικά προς το συμφέρον τους: αν μια μερίδα αναγνωστών βλέπει μια τόσο τερατώδη πατάτα για ένα αντικείμενο που κατέχει,δεν θα αργήσει να αναρωτηθεί πόσα απο τα υπόλοιπα γραφόμενα στον Τύπο έχουν πάρει εξ ίσου επώδυνο διαζύγιο απ' την πραγματικότητα...

Friday, July 27, 2007

Giorgo Zoume Gia na se Akoume!

"Οι φρενίτιδες είναι γοητευτικές. Αλλά μερικές δεν τις καταλαβαίνω. Πώς είναι δυνατόν να χαλάει κόσμο ...ο Τζωρτζ Μάικλ; Ποιος κόσμος ακούει τα τραγούδια του; Θα ήθελα να γνωρίσω κάποιους από αυτούς. Αλλά περί ορέξεως..." γράφει ο Τριάντης στη χθεσινή "Ε".
'Εδώ είναι "ένας απ΄αυτούς" με ονοματεπώνυμο.(για την παρέα μου δε μπορώ να πώ το ίδιο-αρέσκεται στα ψευδώνυμα).Δείξε μου τώρα κι εσύ τι είδους κόσμος αρέσκεται στις μελίρρητες λεκτικές ακροβασίες και το σοβαροφανή στόμφο με τα οποία στολίζεις και τις πιο απλές προτάσεις, και θα είμαστε πάτσι.
Αλλά έτσι είναι φίλε μου...άλλοι τη βρίσκουν με τον τραγουδιστή του "Freedom 90" και άλλοι με τους πάσης απόχρωσης Ταλιμπάν.Και, αν δε με απατάει η μνήμη μου και το αρχείο σας, και με τους ίδιους τους Ταλιμπάν...

Monday, July 23, 2007

Συνέντευξη Γιώργου Μπαζίνα


Το ανανεωμένο site της ομάδας comicdom φιλοξενεί μια έξοχη συνέντευξη του Γιώργου Μπαζίνα, εκδότη του περιοδικού "Παρα Πέντε".Για οποιονδήποτε ήταν κομιξόφιλος τη δεκαετία του '80 (και ήταν πολλοί τότε),η συνέντευξη αυτή είναι ο "χαμένος κρίκος"! Ενήμερος και διαβασμένος, ο Ηλίας Κατιρτζιγιανόγλου ρωτάει όλες τις "δύσκολες" ερωτήσεις: για τα χρόνια της Βαβέλ, για τις δυσκολίες που συνάντησε Παρα Πέντε, για την ελληνική σκηνή σήμερα, ενώ παίρνει και μια απάντηση-έκπληξη για το γιατί έκλεισε το ομώνυμο βιβλιοπωλείο! ΄Ολη η συνέντευξη εδώ.

Friday, July 13, 2007

Do Androids Dream of Blowing Candles?



Το περιοδικο "Empire" εχει ενα εκτενες αφιερωμα στο Blade Runner με αφορμη τα 25χρονα της ταινιας.(Για περισσότερο insight στη μαγική χρονιά '82,διαβάστε εδώ)
Συνεντευξεις και trivia χορταστικα, αλλα το κερασακι στην (κυριολεκτικη) τουρτα ειναι η προαναγγελια της κυκλοφοριας των αναλογων dvd πακετων που μπορουν επιτελους να κοσμησουν την ταινιοθηκη μας χωρις να δειχνουν εκδοση-φτωχοσυγγενης.
"All those moments will not be lost in time like tears in rain" after all!

Monday, July 09, 2007

Σαλατούλα;


'Oσοι ήρθαν την Κυριακή στο Σύνταγμα θα παρατήρησαν μια γραβατωμένη ομάδα με προβοκατόρικα συνθήματα όπως:

-Μην φοβάστε την αγορά, κι απ’ την πυρκαγιά, θα βγάλουμε λεφτά

-Τα ελάφια, είναι περιττά, χέζουνε πολύ, δεν βγάζουνε λεφτά

-Τα δάση, είναι, βαρετά, γεμάτα μαμούνια, και ελαφιών σκατά

-Ακούστε το καλά, αναδασωτές, θα κάνουμε επέκταση στο Mont Parnes


...και ο λόγος που οι παρευρισκομενοι δεν τους απομακρύνανε με πίσα και πούπουλα απο το χώρο της εκδήλωσης ,είναι ότι φυσικά επρόκειτο για χιουμοριστική διαμαρτυρία, οργανωμένη απο την νεοσύστατη μπλογκοομάδα salata η οποία καθημερινώς πυκνώνει τις τάξεις της διαδικτυακής σάτιρας με ποστάκια αναλόγου χιούμορ!(ήταν αρκετά κλισέ η παρουσίαση ή να βάλω και τη φράση "δροσερές στιγμές γέλιου ενάντια στη γκρίζα καθημερινότητα";).

Κάρτ Ποστάλ απο το Σύνταγμα

Kυριακή απόγευμα...ιδανική μέρα για να αυτοοργανωθείς αυθορμήτως μέσω SMS, να δώσεις το παρόν που δεν θα καταφέρνανε ποτέ να δώσουν κατακερματισμένες και σπαρασόμενες κομματικές νεολαίες, και να φιλοδωρήσεις τουε εθνοπατέρες με γενναιόδωρες μούντζες.'Αντε...τώρα που μάθαμε το δρόμο, μή χαθούμε...





Monday, July 02, 2007

Goodnight Moon

Η πρόσφατη πανσέληνος είχε τη σπάνια ευτυχία να φωτίζει τα αποκαϊδια της Πάρνηθας.Ιδανικό θρίλερ setting, κανονικό Blair Witch Project.Μια και μιλάμε για project, δείτε αυτό.Καλά, όχι ότι δεν το ξέρατε.'Eτσι γίνεται,έτσι γινόταν, μην κάνουμε τους αθώους, ναι,βέβαια,εμείς ποτέ,εμείς είμαστε ενεργοί πολίτες,το πήραμε το SMS,θα διαδηλώσουμε την Κυριακή στη Βουλή.Πάντα κάποιοι άλλοι,πάντα τα λαμόγια,και όλως τυχαίως κανένας απ' αυτούς δεν είναι ξάδελφος,θείος,μπατζανάκης μας, κανένας δεν είδε, δεν ξέρει αυτούς που ΚΑΘΕ κυβέρνηση σκίζεται να εξυπηρετήσει.80% παίρνουν στις εκλογές,αλλά κανείς μας δεν ξέρει πώς,κανείς μας δεν τους ψηφίζει.Goodnight moon,καληνύχτα 'Ελληνα μαλάκα.

Με μπάλες κ μολύβια στο Σύνταγμα-οι μπάλες.

Φωτό απο το event του Σαβάτου (βλέπε προηγούμενα πόστ).Ναί, το κλωτσοσκούφι έλαβε χώρα καταμεσής της πλατείας Συντάγματος!






eXTReMe Tracker