Kαι για να μην ξεχνιόμαστε,αύριο αρχίζει το 12ο
Φεστιβάλ κόμικς της Βαβέλ στο Γκάζι.
12ο! 12 χρόνια! (λίγο παραπάνω από ένα δέκατο του αιώνα,για να το κάνουμε πιό γκράντε).'Ημουν εκεί σε όλα.Follow me to this trip down the Memory Lane:
1996.Τα Γήινα και φλογερά χρώματα της Μεσογείου. ...και υπέρτιτλος "100 χρόνια κόμικς",(υπότιτλος "συνάντηση ευρωπαίων δημιουργών").Το Φεστιβάλ της Βαβέλ κάνει την παρθενική του εμφάνιση.Ο κατάλογος για πρώτη και τελευταία φορά τετράγωνου σχήματος.
Δουλειές όχι και πολύ custom made, περισσότερο στίγμα ήδη δημοσιευμένης δουλειάς των συμμετεχόντων.Κρέμασα πρωτότυπα του
"Φανούρη ΄Απλα", στην αρχική τους ζωηρότητα που ελαφρώς χάθηκε στο τύπωμα.
1997." Πόλεις". Εκτός απο χειροποίητα τεράστια πανώ όπου κάθε καλλιτέχνης αποτύπωσε την "Πόλη του Μέλλοντος" της φαντασίας του (δοκιμασία/τρόμος για μας που δουλεύουμε σε μικρές επιφάνειες), η custom made ιστορία που εξέθεσα διεκτραγωδεί τα παθήματα ενός ρομποτακίου που η NASA του ανέθεσε να συντονίσει την κατασκευή μιας υπερπόλης στον ΄Αρη.Απο προοπτικές τό'χα γαμήσει λίγο, αλλά τουλάχιστο είχα γκραντιόζο όραμα, όλα κι όλα!
1998 "Από τη Σιωπή στην Έκρηξη". Βουβή ιστορία γεμάτη ήχους."Η μουσική του ενός (είναι ο θόρυβος του άλλου)".
Ζαμπέτας, Παβαρότι, Άρμστρογκ και
Iron Maiden τζαμάρουν στον ακάλυπτο μιας πολυκατοικίας (ο πραγματικός ακάλυπτος της πολυκατοικίας που έμενα τότε-η ιστορία ημι-πραγματική, εμπνευσμένη απο την αγροικοοικογένεια απέναντί μου, ο μάστερ φαμίλιας της οποίας ενοχλημένος απο την Τσανακλίδου μου φώναζε "αμα ξαναβάλεις Κλασσική πρωί πρωί θα σου γαμήσω τίποτα"!)
Ο
Αλτάν μου έχει γράψει αφιέρωση στον κατάλογο:"Yoo are younger Spyros!"Το συγκεκριμένο δισέλιδο είναι κολημένο-μη με ρωτήσετε γιατί.
1999."Η Μνήμη του Μέλλοντος"Τρείς ιστορίες που διεκτραγωδούν τις εργάσιμες περιπέτειες ενός διαστημικού γιατρού.Σενάριο
Μάρως Καλογερή.(Εγκαινιάζοντας μια υπέροχη παράδοση που συνεχίζει μέχρι σήμερα ο
Αντώνης Βαβαγιάννης, τα προσχέδιά της ήταν πιο αστεία απο τα τελικά μου). Το φεστιβάλ συνέπεσε με τον μεγάλο Σεισμό, εγκαινιάζοντας άλλη μια υπέροχη παράδοση χρόνων που οδήγησε στην μετονομασιά του φεστιβάλ σε "Μητσοτάκεια".
2000 "XA! Xιούμορ στο μεταίχμιο των δύο χιλιετιών" 'Έτος Εορτασμού του
Μηδένιουμ.Με την πλάτη γυρισμένη στο μέλλον, ατενίζουμε αγέρωχα το ελπιδοφόρο παρελθόν (ο ορισμός και το δράμα της Ελλάδας). Πιστός στο προαναφερθέν δόγμα, ανανεώνω μια παλιά μου σειρά όπου διάφορα Ιστορικά γεγονότα παρουσιάζονται απο την υποτιθέμενη τηλεόραση της εποχής τους.
2001."Φυγή". Xμμμ....therein lies a story...
Η εικόνα ανήκει στην ιστορία που είχα προτείνει για το φεστιβάλ και έχει μπεί και στον κατάλογο.(Αργότερα έγινε η εναρκτήρια ιστορία της σειράς "
Σύντομα" που δημοσιεύτηκε στο "
9")."Εχω κάνει επίσης και αυτό, δεν ξέρω αν θα είχε ενδιαφέρον να βάζαμε μερικές σελίδες" λέω στις Βαβελίστρες.
"Αυτό" ήταν μια κόμικ μεταφορά της ταινίας "
Το Τραίνο της Μεγάλης Φυγής", το οποίο είχα μεταφέρει σε κόμικ για λόγους που ανάγονται στη σφαίρα τυς ψυχοπαθολογίας.Η απάντηση δεν άργησε να έρθει: "Χέσε την άλλη ιστορία: θα βάλουμε σελίδες απο αυτήν-όλες τις σελίδες". 45 σελίδες έκθεμα, yeah! Ανατριχιαστική λεπτομέρεια: η ιστορία του homicidal κακοποιού που παγιδεύεται σε μια κούρσα θανάτου με το διώκτη του γίνεται ανατριχιαστικά επίκαιρη τη μέρα των εγκαινίων: Tα "Μητσοτάκεια" φέτος εγκαινιαστηκαν στις 11 Σεπτέμβρη.2001!
2002."Το άλλο μισό του Ουρανού" Τα "Μητσοτάκεια" μόνο για φέτος αφήνουν το παραδοσιακό Γκάζι και εγκαθίστανται στο Πάρκο Στρατού εν μέσω καταιγίδων και κεραυνών που ακυρώνουν τα μισά παραφερνάλια.Ο τίτλος αναφέρεται στη Γυναίκα.Αντιδραστικός ών, φτιάχνω μια ιστορία μόνο με άντρες φυλακισμένους.
2003."Μακρινά Ταξίδια".Ο τίτλος ήταν μια καλή αφορμή να αναστήσω έναν παλιό μου ήρωα που είχε ταυτιστεί με την ελευθερία του ταξιδιού, αλλά τον είχε απολαύσει μόνο το εξειδικευμένο κοινό του Motosport.
O
Xμούρφα Κλόγκ, ο δεινός Λιθοσυκλετιστής, επιστρατεύει την αντροπαρέα για μια εκδρομή μέχρι το Τέλος του Κόσμου.
"Who you callin' fictional character?"Ο υποφαινόμενος αντιμέτωπος με τον
Αχιλλέα,(εν Τύπω συνάδελφο και καλό φίλο),το real-life πρότυπο του γιού της
Μάνας Ρέηβερ2004."System (T)error.Δύο δισέλιδες ιστορίες-τις θεωρώ ακόμα απο τα καλύτερα πράγματα που έχω κάνει.
Στο "
Γαλάζιο σε μαύρο φόντο" η αληθινή ιστορία ενός μετανάστη σε μια Ελλάδα ντοπαρισμένη με Ολυμπιακά Όνειρα σε μια Βαλκάνια πραγματικότητα.
Στο "
Τοπογραφία του Τρόμου",άρτι αφιχθείς απο το Βερολίνο,(μια πόλη που ο 20ος αιώνας πολλάκις βίασε παρα φύσιν),επιχείρησα μια δισέλιδη κόμικ απόδοση του βιβλίου "
The File" του
Timothy Garton Ash, το οποιό περιγράφει καταστάσεις που πολλοί σινεφίλ απόλαυσαν φέτος στις "
Ζωές των άλλων",
2005."Αόρατοι".Τίτλος πολλαπλών ερμηνειών, όπως όλοι της Βαβέλ.Διαλέγω να εικονογραφήσω ένα κείμενο της
Μελίτας Κάραλη πολύ τρυφερό,μελαγχολικό και ανθρώπινο.(Ου γαρ έρχεται μόνο...). Τα "Μητσοτάκεια" τιμάει μια καταρρακτώδης καταστροφική Βιβλική βροχή, ουσιαστικά περιορίζοντας τις τέσσερις μέρες του φεστιβάλ σε δύο.Λές και ήξερε ότι θα υπάρχουν τόσα νερά, στα πέριξ του Φεστιβάλ πρωτοσαλπάρει και η
"ΓΑΛΕΡΑ".2006."Ονειρο...ίσως"Απο τους πολύ lame τίτλους, με διαφορά!Ο
Αντώνης Βαβαγιάννης ξανασκοτώνει τα αγαπημένα σαλιγκάρια
Mίλτο και Γκούγκενχαϊμ, σε μία ιστορία που τελικά θα γίνει η εναρκτήρια σεκάνς της δεύτερης περιπέτειας του
"Φωτογράφου".2007."Αστικοί Μύθοι".Ξέρω απο σίγουρη πηγή (η κωμώτρια της μαμάς ενός κολητού της ξαδέλφης μου δουλεύει για το φεστιβάλ) τι θα γίνει φέτος.Αν είστε καλά παιδιά, θα σας πώ σε μια βδομάδα!